web analytics

Ogrevanje in lesni peleti

Ogrevanje je zanimiva tema o kateri bi se lahko pogovarjali še in še časa. Poznamo več vrst ogrevanja. Lahko se ogrevamo na elektriko, plin, olje ali na trda goriva kot so lesni peleti, sekanci in druge oblike novejših vrst ogrevanja.  Ko govorimo o nakupu kuriva lahko torej izbiramo med različnimi oblikami.

Nekatere so dražje naprimer olje.  Spet druge so cenejše recimo peleti. Prodaja lesnih pelet v času predsezone poteka po dražjih cenah. Pa vendar je cena za lesne pelete še mnogo nižja kot če bi kupovali olje. Pa tudi samo ogrevanje je bolj izkoriščeno. Začetna investicija v kotel na pelete je sicer malo višja zaradi vse potrebne elektronike za nadzor gorilca in polža prek katerega se lesni peleti dovajajo v kotel. Vendar če pogledamo končne stroške nakupa kotla in stroške, ki bi jih ustvarili z uporabo kurilnega olja lahko opazimo, da se nam investicija hitro povrne in že čez nekaj let kurimo ceneje kot bi kurili ob uporabi olja.

Lesni peleti so primerni prav za vsak dom. Nekatera podjetja omogočajo predelavo starejših kotlov na ogrevanje na pelete vendar je najbolje, da se odločite kar za nakup novega kotla na pelete saj boste tako najbolj sigurno uredili kvalitetno ogrevanje vašega doma.

lesni peleti

Lesni peleti se lahko kupijo v vrečah po 15 kilogramov ali pa kar na tone. Če se zanimate za nakup lesnih peletov lahko obiščete spletno stran pleskar.eu in izberete med najboljšimi vrstami peletov, ki so v ponudbi na trgu.  Lesni peleti so lahko različni po sestavi. V vrečah so lahko bukovi peleti, lahko so mešani peleti ali pa smrekovi pelete. Slednji naj bi bili najboljši zaradi majhne vsebnosti vlage.

Od tega kakšen izkoristek bodo lesni peleti doprinesli vašemu ogrevanju je torej odvisno od vsebnosti vlage in vrsti samih pelet. Pred nakupom se je pametno pozanimate za take pelete, ki jih priporočajo in uporabljajo mnogi saj boste le tako zadovoljni s samo porabo in končnim izkoristkom.