web analytics

Spremljanje razvoja dojenčka z digitalno tehtnico

Po prihodu domov si želi celotna družina skrbeti za malčka in spremljati njegov razvoj. Izposoja tehtnice za dojenčke je odlična rešitev za starše, ki želijo spremljati razvoj svojega dojenčka brez potrebe po nakupu tehtnice, ki jo bodo uporabljali le kratek čas. Tehtnica za dojenčke je odličen pripomoček za natančno spremljanje teže novorojenčka od trenutka rojstva dalje. Čeprav je nakup specializirane tehtnice za dojenčke velik zalogaj za mlade starše, še posebej, ker se običajno uporablja le omejen čas (3-5 mesecev), obstaja rešitev, ki omogoča izposojo digitalnih tehtnic za dojenčke kar na domu. Tehtnica za dojenčke je pri vas v roku 1-3 dni po naročilu ali ob dogovorjenem času.

Pomembnost teže novorojenčka ob rojstvu

Ob rojstvu novorojenčka v porodnišnici mu namenijo skrbno tehtanje, saj je njegova teža ključen podatek, ki pomaga neonatologu oceniti stanje novorojenčka. Če tehtnica za dojenčke pokaže nizko težo ob rojstvu, zahtevajo ti dojenčki posebno pozornost in skrbno spremljanje. V porodnišnici nadaljujejo s skrbnim tehtanjem v naslednjih dneh, saj teža služi kot indikator, če dojenje ali hranjenje po steklenički poteka učinkovito. Spremljanje teže novorojenčka v prihodnjih mesecih postane odgovornost patronažne sestre – babice, ki vas obišče na domu po vrnitvi iz porodnišnice. Prav tako pediater redno preverja težo novorojenčka na rednih pregledih, kar mu omogoča tehtnica za dojenčke.

Tehtnica za dojenčke

V porodnišnici se prvič uporabi Tehtnica za dojenčke, pri čemer je povprečna teža novorojenčka približno 3.500 g. Tehtanje opravijo porodne babice, že v prvih urah po porodu. Po porodu v porodnišnici redno spremljajo težo novorojenčka, kar poteka vsak dan ob isti uri. Pri tem se uporabi Tehtnica za dojenčke. Normalno je, da teža v prvih dneh nekoliko upade, vendar le za nekaj gramov, približno 10 odstotkov porodne teže. Ta upad je posledica izločanja odvečne vode, ki jo novorojenčki z uriniranjem odstranijo, medtem ko v prvih dneh še ni dovolj mleka za dojenčka, da bi zaužil več kot nekaj kapljic kolostruma.

Pričetek dojenja in prvi naval mleka

Prvi naval mleka mlada mati, ki doji, občuti približno četrti dan po porodu. Materine prsi postanejo večje in težje, prične pa teči mleko, kar je pogosto zelo pričakovan trenutek za matere, ki dojijo prvič. S polnejšim dojenjem četrtega dne za novorojenčka začne telesna teža resnično naraščati, tokrat zaradi rasti in razvoja.

Skrb za novorojenčka po odhodu iz porodnišnice

Pri novorojenčkih s zadostno telesno težo upadanje teže v prvih dneh in zamuda pri začetku dojenja nista razlog za skrb. Zdravniki pa bodo še posebej pozorni, če ima novorojenček ima premajhno porodno težo, in ga po potrebi začasno dodatno hranijo. Novorojenčka iz porodnišnice ne odpustijo, dokler ne ocenijo, da napreduje dobro. Kljub izzivom tega obdobja je pomembno, da mlade matere ostanete pogumne, saj gre za kratek čas prilagajanja tako novorojenčka kot matere.

Pridobivanje teže po prihodu domov

Po vrnitvi domov novorojenčki začnejo znova pridobivati težo, običajno po štirih ali petih dneh življenja. Pridobivanje teže se giblje med 15 in 30 g na dan. V primeru prezgodaj rojenih novorojenčkov ali če sumite, da imate premalo mleka, se lahko pojavijo skrbi glede pravilnega pridobivanja teže. Sestre na oddelku v porodnišnici in patronažne sestre – babice, ki vas obiščejo doma, bodo nudile pomoč in skrbno spremljale težo novorojenčka. Čeprav si lahko gramsko tehtnico priskrbite tudi sami, je pomembno, da ne postanete obsedeni s tehtanjem, saj pridobivanje teže ni edini pokazatelj dobrobiti in pravilnega razvoja novorojenčka.

Spremljanje teže novorojenčka doma

Če se odločite sami tehtati novorojenčka, upoštevajte, da je dnevno spremljanje teže izjemno težavno. Majhna telesna teža dojenčkov pomeni, da že najmanjše dejavnosti, kot so lulanje, kakanje ali dojenje, lahko bistveno vplivajo na spremembe teže navzgor ali navzdol. Realnejši pokazatelj razvoja je merjenje teže po dveh tednih in prvem pregledu pri enem mesecu. Pediater bo ključna oseba, ki bo skrbno spremljala razvoj novorojenčka v mesecih po rojstvu do prvega leta. Na vsakem kontrolnem obisku bo pediater tehtal dojenčka, vendar bo teža le eden od podatkov. Celovit pregled in ocena splošnega razvoja sta prav tako pomembna. Pediater bo izmeril tudi višino, saj razmerje med težo in višino ponuja vpogled v to, ali dojenček pravilno raste.