web analytics

Kako zdraviti vnetje mehurja?

Še posebej ženske se pogosto srečajo z vnetje mehurja – kaj morate vedeti. Do vnetja mehurja pride zaradi bakterij, redkeje pa tudi zaradi glivic, ki v mehur zaidejo vzdolž sečnice. Kot že rečeno za vnetjem pogosteje zbolijo deklice in ženske, saj je sečnica pri njih krajša, hkrati pa anatomska zgradba ženskih intimnih predelov zelo olajša vstop patogenih mikroorganizmov v mehur, saj je vstop v sečnico v neposredni bližini zadnjika. Pomembno je, da ko pride do vnetja mehurja, se ga v celoti pozdravi, da se bakterije ne širijo navzgor in ne napadejo še ledvic. Zdravnik običajno predpiše antibiotike, ki v nekaj dneh pobije vse bakterije. Vnetje mehurja tako hitro odpravimo, žal pa se vnetje pogosto spet ponovi. A vedeti je treba, da antibiotiki ne pomorijo le patogenih bakterij v mehurju, temveč tudi dobre bakterije v črevesju in prav te pomagajo, da do vnetja mehurja sploh ne pride. Zato je bolje, da posežemo po naravnih možnostih, ki bodo dolgoročno pozdravile vnetje.

vnetje mehurja

Vnetje mehurja – simptomi in zdravljenje

Najpogostejši simptomi pri vnetem mehurju so: boleče uriniranje in pogosto siljenje na malo potrebo, tam pa priteče le nekaj kapljic. Simptomi se stopnjujejo v pekoče uriniranje in kljub temu, da mehur izpraznimo, neprestano občutimo, da moramo ponovno na malo potrebo. Zelo pomembno je, da pijemo dovolj tekočine (vsaj 2 – 3 litre vode in nesladkanega čaja dnevno), ne uživajmo alkohola, kave, sladkanih pijač in napitkov iz citrusov, saj ti mehur še dodatno dražijo, redno praznimo mehur in ne zadržujemo urina. V času vnetja mehurja si lahko pomagamo tudi z grelno blazino, termoforjem ali sedečimi kopeli, a brez dodatkov za kopanje.
Pomembna je tudi higiena – po opravljeni potrebi se skrbno brišemo vedno od spredaj nazaj in nikoli v obratni smeri. Vnet mehur zdravimo z zdravilom rastlinskega izvora, eno od njih je Canephron BNO z luštrekom, tavžentrožo in rožmarinom. Zdravilo zdravi tako, da zmanjša pekoč občutek pri uriniranju in ublaži krče v trebuhu, hkrati pa preprečuje tudi ponovitev vnetja, saj zavira razmnoževanje bakterij ter učinkovito in hitro odstrani bakterije iz sečil. Vedno, ko se pojavi vnetje mehurja upoštevajte zgornja navodila, sicer pa vsakodnevno skrbite za primerno higieno in zadostno količino popite tekočine.