web analytics

Astigmatizem je ena najpogostejših bolezni oči

Astigmatizem je poleg kratkovidnosti ena najbolj pogostih bolezni današnjega sodobnega časa in prizadene veliko ljudi. Vedno več prizadene tudi otrok. Gre za mehansko okvaro oči, ko je roženica nepravilno ukrivljena, ker je preveč stisnjena zaradi prenapetih mišic, zato je liska meglena in neostra. Več o astigmatizmu si lahko preberete na tej povezavi. Slika, ki jo vidi prizadeti je taka, kot da ne bi bi imel robov in človek vidi zgolj packe. Zato ne loči med črkami in določenimi oblikami. Bolezen je civilizacijska in jo povzročata gledanje stalno v ekran ter prehrana.

Astigmatizem

Astigmatizem je možni zlahka odpraviti z očali, lečami lai operacijo. Seveda je to odvisno tudi od stopnje bolezni, koliko je napredovana. Večji kot je cilinder, težje je regulirati bolezen z očali, bolj draga so, ker je treba bolj zbrusiti stekla. Če niso zbrušena, bi bila debela kot pepelnik in izjemno težka. Kar se tiče leč, je težko nositi druge leče kot trde ali poltrde, vendar so te precej moteče za oko in lahko povzročijo vnetja ter hude alergije. Potem ste vrgli stran denar.

Na srečo se astigmatizem da odpraviti tudi z operacijo, ki je kratkotrajna, ne bolečina in precej varna. Skoraj v vseh primerih uspe. Po nekaj dneh je pacient pripravljen na delo, le naprezati se še ne sem in ne preveč časa gledati v ekran. Dobro je, da se oko, ki je operirano dovolj časa zdravi in potem imate kar nekaj časa mir. Astigmatizem je tako odpravljen za nekaj let in če se ne vadi potem oči sopet zavzamejo staro pozicijo. Zato je treba odpraviti vzroke astigmatizma in potem se ne bo vrnil več.

To je dobra novica za vse, ki imate astigmatizem, saj lahko operacijo tudi plačate v več obrokih, tako pa je vsem dostopna. Posvetujte se z zdravnikom, preden geste na operacijo, ker vam bo po pregledu točno povedal, ali ste primeren kandidat za to operacijo ali ne.