web analytics

Čistilna naprava za vikend – sami poskrbite za odpadne vode

Skrb za okolje je prioriteta tako države kot tudi celotne Evropske Unije. Da bi poskrbeli za odpadne vode, je pomembno razmisliti tudi o tem, katero čistilno napravo kupiti za vikend. Čeprav se mnogim to morda ta nakup ne zdi ključen, pa je zakonodaja na tem področju jasna – odpadne gospodinjske vode v naravo brez obdelave in čiščenja ne smemo izpustiti.

Čistilna naprava za vikend

Kakšna je najprimernejša čistilna naprava za vikend?

Čistilna naprava za vikend, ki jo boste izbrali lahko sodi v skupino malih čistilnih naprav, ki predstavlja ključno rešitev za vaše gospodinjske odplake na območjih, kjer se ne morete vključiti na javno komunalno infrastrukturo. O tem ali je priključitev na komunalno infrastrukturo možna, se pozanimajte pri svojem ponudniku komunalnih storitev, ki vam bo tudi najlažje svetoval, ali je za vas morda najprimernejša namestitev male čistilne naprave.

Male čistilne naprave skrbijo za čiščenje nesnage v komunalni vodi. Princip delovanja teh naprav je lahko različen, običajno pa gre za uporabo mikroorganizmov, s pomočjo katerih se komunalna voda prečisti in prefiltrira preko filtre. Pravilno delovanje male čistilne naprave vodi v prečiščeno vodo, ki lahko nato ponikne v podtalnico in dalje v vodne vire.

Na kaj naj pazim?

Male čistilne naprave sodijo med finančno najugodnejše rešitve za vaš vikend. Po vgradnji čistilne naprave na svojem vikendu pazite, da v čistilno napravo ne zaidejo snovi, ki se v njej ne morejo razgraditi. Prav tako pazite, da vanjo ne vnašate snovi kot so kozmetični pripomočki (na primer vata, damski vložki, kondomi), tekstil, večje količine soli, olja, kisline, baze in podobno.

Pri nakupu je bistveno upoštevati prostornino čistilne naprave (ta je odvisna od vaših potreb – predvsem predvidene količine odpadnih voda), mesto namestitve čistilne naprave naj bo zaščiteno pred temperaturnimi razlikami, potrebno pa bo pridobiti tudi gradbena dovoljenja.

Čistilna naprava za vikend je rešitev, ki bo zagotovila skladnost z zakonodajo, hkrati pa poskrbela, da boste svoje odpadne vode prečistili in naravi vrnili le tisto najboljše. Ker verjamemo, da si želite čiste vodne vire.