web analytics

Krušna peč je enako moderna kot nekoč

Krušna peč je nekoč krasila vsako hišo in jo grela dneve in noči, v njej so pekli kruh, danes pa pice, sušili so sadje, na njej pa zelišča in greli so se ljudje okoli nje. Krušna peč je še vedno v modi saj je v kar nekaj hiša še najti in se, tudi gradijo v novogradnjah, seveda na moderen način z modernimi ekološkimi materiali. Zgledajo lahko retro starinsko kot nekoč ali pa bistveno bolj moderno, da sodi peč ambient, v katerem greje prostore. Kakovostna krušna peč je skoraj vedno tudi v turističnih kmetijah in prenočišči, kjer so bolj ekološko usmerjeni in jih boste še danes srečali. 

krušna peč

Tako peč lahko imate tudi vi, saj se krušna peč lahko nazida v novogradnje, le predvideti jo je treba, v stare hiše, ali  v take, ki imajo možnost dimnika tako notranjega kot zunanjega, potem jo dejansko lahko kamorkoli umestijo. Največkrat je taka peč zavzemala dva prostora in se je na hodniku kurilo, grela pa je tudi kuhinjo ali spalnico, če so vrata odprta pa greje še ostale prostore tudi, če so v nadstropju, ker ima krušna peč veliko kurilno moč.

Kakšna krušna peč je za katero hišo primerna, je najbolje vprašati mojstra, ki jih izdeluje, pa ne kar vsak ,ker nekateri znajo nekateri pa ne. Mojster pečar vam bo povedal, kako velika bi morala biti in kako jo predlaga nazidati, ker je lahko zelo različnih oblik. 

Pomembno pa je najbolj, kako je narejeno kurišče in kako se odvajajo plini ter saje in dim, ker nikakor to ne sme priti v prostor. Za to je treba imeti kar nekaj znanja in izkušenj ,da se naredi dobra peč, ki bo trudi prejela certifikat, da lahko deluje. Tudi dimnik mora biti izjemno kakovosten in pravilno narejen ter vzdrževan. Kurite pa lahko drva ali velika polena, ki gorijo lahko tudi nekaj dni.