web analytics

Modrostni zobje – kdaj je potreben obisk zobozdravnika?

Modrostni zobje so zelo pomembni kočniki, ki pa lahko ob izraščanju povzročajo hude bolečine in zobozdravstvene težave. Včasih je zato potrebno obiskati osebnega zobozdravnika, ki po potrebi težavni modrostni zob odstrani. Seznam najboljših zobozdravnikov lahko najdete tudi na spletni strani doktor1a.com/modrostni-zobje, kjer si lahko preberete tudi veliko uporabnih informacij o znamenitih zobeh št. osem.

modrostni zobje

Zakaj modrostni zobje bolijo?

Nobena skrivnost ni, da modrostni zob v veliki večini primerov med izraščanjem zelo boli. Razlog za to je, da se modrostni zobje ne razvijajo in ne izrastejo istočasno z ostalini stalnimi zobmi. Posledično so tudi dlesni bistveno debelejše in zob med izraščanjem povzroča hujšo bolečino. Sindromi izraščanja modrostnih zob so oteklina in bolečina lic, čeljusti in dlesni okoli sosednjih zob. Oteženo je tudi žvečenje in odpiranje ust.

Težave v večjem obsegu povzročajo predvsem zobje, ki izraščajo v nepravilni smeri, zagozdeni zobje in neizraščeni zobje. zelo pogoste pa so tudi infekcije in okužba okoliškega tkiva. Ob izraščanju modrostnih zob bodite zato pozorni na morebitne težave in še pravočasno obiščite svojega zobozdravnika.

Pomagajte si sami

Če modrostni zobje povzročajo težave, si lahko pomagate tudi sami:

  • nežno ščetkanje z zobno krtačko krtačko,
  • v primeru prisotnosti močnih bolečin si lahko pomagate z analgetiki. Tega lahko vzamete tudi preventivno,
  • mazanje antibakterijskega gela na obolelo in prizadeto mesto,
  • izpiranje ust s slano toplo vodo. Ta namreč zagotovi začasno olajšanje neprijetne bolečine,
  • vodna prha ustne votline, ki tudi sicer sodi k redni ustni higieni. Z vodno prho se na učinkovit način odstrani večje ostanke hrane, ki bi sicer lahko povzročali morebitno vnetje,
  • hlajenje obolelega predela s hladnimi obkladki. Na tak način se zmanjša oteklina in zobobol.

V kolikor se težave z modrostnim zobom ne izboljšajo je nujen pregled pri osebnem zobozdravniku, ki bo znal določiti potrebno zdravljenje in terapijo. V primeru hudih oteklin ali gnojenja je modrostni zob potrebno tudi odstraniti.