web analytics

Otroška kolesa za različne starosti

Ena bolj vznemirljivih in zabavnih stvari v vsaki družini je gotovo trenutek, ko svojega otroka učite voziti kolo. Nekateri potrebujejo več, drugi manj časa, da se znajo kolikor toliko samostojno voziti s kolesom (brez pomožnih kolesc), a pomembno je, da otrok pri tem uživa in mu vožnja s kolesom predstavlja veselje. Kvalitetna in prilagodljiva kolesa za otroke so zato ključnega pomena, za varno vožnjo po vasi, naselju ali mestu.

otroška kolesa

Izbiro barve otroškega kolesa prepustite otroku.

Kako izbrati pravo kolo za otroka?

Otroška kolesa se med seboj razlikujejo po marsikateri podrobnosti, zato ne smete kupiti kar prvega kolesa, ki je všeč otroku ali vam, ampak morate dobro preveriti, kaj vse to kolo omogoča, za katero starost je primerno in podobno. Pri tem so vam lahko v veliko pomoč tudi prodajalci v trgovinah, ki vam bodo znali svetovati, katero kolo bi bilo za vašega otroka najprimernejše. Ponavadi ga lahko otrok tudi preizkusi, da res vidite, če je pravo zanj. Izbira kolesa je odvisna tudi od otrokove starosti, telesne višine in tega, po kakšnem terenu se bo otrok največ vozil – bo to domače dvorišče, gozdne poti, asfaltirane ali makadamske površine, po mestnih površinah …

Otroška kolesa se še najbolj razlikujejo po velikostih, pri čemer pa se velikost določa malo drugače kot pri kolesih za odrasle. Oznaka velikosti je pri otrocih odvisna od velikosti koles oziroma pnevmatik, pri odraslih pa je ta oznaka odvisna od velikosti okvirja. Pri izbiri otroškega kolesa morate najprej upoštevati otrokovo starost in višino, nato pa sledi izbira barve, dodatkov in podobnih stvari.

Kolesa za različne starosti

Otroci med drugim in tretjim letom oziroma otroci, katerih višina je med 90 in 100 centimetri imajo ponavadi kolo v velikosti »12«. To kolo ima še pomožna kolesca in nožno zavoro, namenjena pa so začetnikom v svetu kolesarstva. Za naslednjo starostno skupino med tretjim in četrtim letom (100–110 cm) so primerna kolesa velikosti »14«. Tudi ta otroška kolesa imajo ponavadi še dodana pomožna kolesca, ki se jih da odstraniti, ponavadi pa imajo nožno in ročno zavoro, zato morate otroka naučiti, kako se jo (ročno zavoro) uporablja. Otroci med četrtim in petim letom (110–120 cm) uporabljajo kolesa velikosti »16«, ki niso pretežka, so lahko vodljiva in stabilna. Med petim in osmim letom (120–135 cm) se priporoča uporabo koles v velikosti »20«. Tovrsna kolesa so ponavadi že opremljena s prestavami. Za otroke med sedmim in enajstim letom (135–145 cm) pa so primerna kolesa velikosti »24«.

otroška kolesa

Otroška kolesa se razlikujejo glede na starost otrok. Izberite pravega, za svojega otroka.

Pri vsem tem pa upoštevajte tudi otrokove želje, zato mu pustite, da si izbere kolo v svoji najljubši barvi. Če bo otroku kolo všeč, se bo tudi raje vozil z njim in posledično se bo prej naučil samostojno voziti z njim. Najbolje je, da najprej sami naredite ožji izbor koles, primernih za vašega otroka (glede na starost in velikost otroka, teren po katerem se bo vozil itd.), potem pa otroku prepustite končno izbiro. Tako boste zadovoljni vi in otroci.

Pomembna je tudi vsa dodatna oprema

Otroška kolesa so stabilna in varna, a za dodatno varnost poskrbite tudi z nakupom potrebne dodatne opreme, kot je čelada, luči ali druga odsevna telesa. Otroška kolesa bi sicer morala imeti nameščene luči, če pa jih ni, pa jih dodajte sami, saj bo tako vaš otrok bolj viden na cesti. Otrok mora med vožnjo nositi tudi ustrezno čelado, ki se mu bo popolnoma prilegala in ga varovala v primeru padca.

Ko imate vso potrebno opremo se lahko cela družina skupaj odpravi na izlet s kolesi po bližnjih krajih. V tem bodo otroci zelo uživali, od staršev se bodo učili prometne kulture, vsi skupaj pa boste uživali v preživljanju skupnih trenutkov. Ko že vsi obvladate vožnjo s kolesom, lahko kolesa vzamete tudi s seboj na dopust in odkrivate lepote tujih mest na kolesih.