web analytics

Zakaj je ortopan tako uporaben v zobozdravstvu

Ortopan znan tudi kot rentgen OPG je panoramska radiografija ali pantogram. Ortopan je vrsta rentgenskega skeniranja, ki omogoča panoramski ali širok pogled na spodnji del obraza. Na enem filmu lahko prikaže vse zobe obeh čeljusti, vključno s tistimi, ki še niso izrasli, na primer modrostni zobje. Ponuja tudi pogled na čeljustno kost in temporomandibularni sklep (TMJ), ki povezuje čeljust s preostalim delom lobanje.

ortopan
Ortopan je rentgenski posnetek spodnjega dela obraza. Kot vsi rentgenski žarki vključuje uporabo kratkih valov nizkega sevanja za ustvarjanje slik notranjosti telesa, v tem primeru kosti in zob. Postopek dentalne panoramske radiografije je sestavljen iz tega, da pacient nasloni brado na majhno polico pred rentgenskim aparatom in nežno ugrizne sterilni ustnik. Tako bodo glava in usta ostala mirna med fotografiranjem.
Panoramski rentgenski aparat je sestavljen iz vrtljive roke z rentgenskim virom na enem koncu in filmskim mehanizmom (ki zajame sliko) na nasprotnem koncu. Roka se vrti okoli pacientove glave, da zajame širok pogled na njegova usta in čeljust. Poseg se izvede zelo hitro. Tako kot pri vsakem rentgenskem slikanju pacient med postopkom ne čuti nelagodja in lahko po njem nadaljuje s svojo dnevno rutino.
Ortopan je tehnika, ki se uporablja v zobozdravstvu in omogoča zobozdravniku, da si ogleda vse pacientove zobe in določi njihovo število, položaj in rast, vključno s tistimi, ki še niso izrasli. Rentgensko slikanje ortopan lahko naredijo za načrtovanje ortodontskega zdravljenja, za odkrivanje prisotnosti ali ocene razvoja modrostnih zob, za pregled čeljustne kosti ali za splošni pregled pacientovega zobnega zdravja.
Kot pri vseh rentgenskih slikanjih boste morali pred slikanjem odstraniti ves nakit, očala ali druge kovinske predmete, saj lahko vplivajo na slike. Zobna rentgenska tehnologija se trenutno odmika od tradicionalne filmske tehnologije k digitalni rentgenski tehnologiji z uporabo elektronskih senzorjev in računalnikov za ustvarjanje slik. Digitalni rentgenski žarki omogočajo takojšen pregled skeniranih posnetkov, ne da bi morali čakati na razvijanje filma. Prav tako so učinkovitejši pri prvem pridobivanju visokokakovostnih slik, zmanjšajo število potrebnih ponovnih pregledov in s tem zmanjšajo izpostavljenost bolnika sevanju.